Informacije prosim

Mogo?e je malo bedasti naslov prispevka ampak vendar :). Pisal bom o pridobivanju informacij o vašem sistemu.
V naslednjih nekaj vrsticah vam bom opisal nekaj koristnih ukazov ki vam bodo prišli prav pri pridobivanju nekaterih podatkov.

Kje se že nahaja ‘prekleti’ ukaz ???!?

Veliko ukazov si zagotovo zapomnite ker jih pogosteje uporabljate. V?asih pa pozabite kje se nahaj dolo?en ukaz. Je v /sbin? ali /usr/bin? Kje že? Pri tem problemu vam pride zelo prav ukaz whereis. whereis vam bo prikazal pot do ukaza in pa tudi pot do izvorne kode ?e seveda je navedena oz. je podana za iskani ukaz. ?e izvšrimo naslednji ukaz ‘whereis whatis’ boste dobili nekaj podobnega kot je naslednje:

  1. whatis: /usr/bin/whatis /usr/share/man/man1/whatis.1.gz

Mnogo vas se vpraša zakaj sploh je ukaz whatis. Whatis je da ukaz da vprašate sistem po ne?em. Ukaz ‘whatis time’ vam bo vrnil naslednje:

  1.  

Koliko prostora imam še na trdem disku?

Za ta podatek uporabite ukaz ‘df’. df ukaz vam bo posredoval podatke, kot so: uporabljeni prostor trdega diska, neuporabljeni prostor trdega diska, itd.

Podatki se bodo izpisali za vse particije ki so narejene na vašem trdem disku. V konzolo vpišite ‘df’ in bi morali dobiti podobno naslednjem:

  1.  

Blaz

Blaz wrote 58 posts

Post navigation


Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.